Friday, November 29, 2019

Fountain Pen : For Beginers

Salam...
im a huge fan of art n craft...
and just cant have enough craft material and stationary...

few years ago...
i was hooked up with fountain pen...
since i just started, so i just got myself...
a basic fountain pen...
that dont costs me a fortune...

when i was a kid...
i saw a fountain pen...
without knowing its called fountain...
but i love it, since it can be refill (the ink)

this modern days...
fountain pen come with extra accessories...
that are....
ink cartridge and ink converter....

ink cartridge is actually....
a cartridge that pre-fill with ink...
ready to be use...
and they are disposable...

while ink converter...
are empty cartridge shape tube...
that can be fill...
with any suitable ink for fountain pen...
and they are reusable....

PS: i really love cursive writing using fountain pen....feel a bit like calligraphy...

14 comments:

Kamsiah yusoff said...

Akak teringat kisah zaman sekolah dulu...ada kwn yg kehabisan dakwat pen...so akak bg petua,letak beberapa titik cuka...sekali dia tuang,atas buku nota pulak tu..habis biru jadinya..

ray said...

omg i'd love to have one of these too

Abam Kie said...

masa jawab SPM thn 1990 dulu abe kie guna fountain pen la..

dear anies said...

nak guna untuk apa pen ni? maaf laa sy mmg x arif psl benda2 mcm ni hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

There r lots of cheaper version. Give it a try.

HeNRieTTa JoSe said...

Xtahu plk petua pasal cuka, penah tgk org bakar mata dia, katanya utk cairkn ink.xpernah cuba plak.

HeNRieTTa JoSe said...

Wah, masa tu abe kie dh guna fountain pen? Rietta kalu guna fountain pen, kena double kowt masa utk jwp exam.xmhir lg guna.

HeNRieTTa JoSe said...

Boleh dgunakan mcm pen biasa atau utk kaligrafi (ada juga versi mata khas utk kaligrafi). Tpi rietta hanya guna utk kraf sebab belum mahir makanya perlu masa yg lama utk rietta tulis satu satu huruf.

Nina Mads said...

tak biasa pakai pen ni tp hasilnya cantik tulisan.

mrhanafi said...

pernah juga guna untuk buat lakaran...

dan urusan tanda tangan

mamapp said...

Teringat zaman krcik2 dulu mama Ada pen ni

Azian Elias said...

i dulu ada satu fountain pen yang memang selalu i pakai for certain matter lah.. kalau nak tulis record book agak kurang selesa nak tulis. setakat sain menyain mmg i suka. now pakat simpan je dah. malas nak cuci2 dia tu.

mamapp said...

Smlm tgk kat kedai rm2 Ada jual mama fikir 10x pastu X jadi Beli haha

Azhafizah MN said...

Ni mesti tulisan calligraphy cantik ni. Boleh share hasilnya nanti :)