Friday, November 1, 2019

Marry Me Senorita

Salam...
i came across this book like few months ago
in a book store around Alor Setar if i'm not mistaken...
i really fall for it because of the tittle....
i love Spanish so the word Senorita caught my attention...
yet i dun wanna buy it just because of that...
just like my lil cousin done 7 years ago...

but recently....
i have been thinking...
of giving myself a little break...
from English novels and educational books...
so i grab one in Sungai Petani...

Wednesday, October 16, 2019

New Zealand Kami Datang

Salam...
finally, after turning the globe...
(Google Map)
from London to New Zealand....
from Summer to Winter...
we decided...
Winter in New Zealand....
since we need to fast few more days....

Route
Day 1 Airport - Auckland
Day 2 Auckland - Hamilton - Tauranga
Day 3 Tauranga - Rotorua -Taupo
Day 4 Taupo - Mount Ruapehu - Wellington
Day 5 Wellington - Palmerston North - New Plymouth
Day 6 New Plymouth - Waitomo - Auckland
Day 7 Auckland - Manukau - Airport


First And Last Day - Auckland

2nd Day - Hobitton Movie Set

3rd Day - Rotorua SkyLuge and Gondola
3rd Day - Huka Falls

4th Day - Celebrating Raya At Lake Taupo

4th Day - Celebrating Raya With Snow At Mount Ruapehu

5th Day - Wellington, Victoria University And Botanical Garden








5th Day - Palmerston North, Te Apiti Wind Farm

7th Day - Manukau Light House





Sunday, September 22, 2019

EKPLORASI PHUKET BERSAMA THAI AIRWAYS

Picta From Google
Salam
Ramai antara kita tau yang Phuket adalah salah satu destinasi percutian
yang at least seumur sehidup sekali kita kena pergi.
Setuju tak?
Sebab kat Phuket ni dekat dengan negara kita
dan lagi senang kalau kita naik flight
dalam sejam lebih dah sampai.
Pada kali ni saya nak tunjukkan
macam mana kita boleh
semudah di hujung jari.
mesti pernah dengar
pasal traveloka web atau apps kan?
Kalau tak pernah
sinilah tempat kita boleh buat perbandingan
harga flight tiket untuk dapat harga
yang paling murah ikut bajet kita.
Dengan Thai Airways ni kita ada options
seating economy, premium economy, Royal Silk dan Royal First Class.
Ikut kita nak pilih yang mana.

Picta From Pixabay
Phuket merupakan pulau yang terbesar di Thailand
memiliki keluasan sekitar 540 km persegi.
Dengan keluasan sebegini,
Phuket menyimpan seribu satu tarikan
yang seringkali terlepas dari pandangan mata
dek kerana keterujaan untuk menerokai segala tarikan
yang jelas terpampang di media.
Tarikan-tarikan seperti James Bond Island dan Kepulauan Phi Phi
yang pernah menjadi lokasi penggambaran filem Hollywood
adalah antara lokasi yang tak henti-henti
dilawati pengunjung di seluruh dunia.
Namun, dengan saiz seluas Singapura,
Phuket ternyata menawarkan lebih daripada itu.
Bukan sekadar pantai dan pulau, Phuket sebenarnya destinasi yang unik
menggabungkan aura bandar Georgetown di Pulau Pinang 
yang meriah dengan bangunan bergaya Eropah serta pasar yang meriah,
dan juga aura Bali di Indonesia yang padat dengan tarikan
yang telah berusia berabad lamanya.

Sekiranya kita pencinta haiwan,
lawatan ke Phuket Elephant Sanctuary akan membuatkan hati kita gembira
melihat cara haiwan di sini diberikan penjagaan.
Untuk makluman, gajah-gajah yang ditempatkan di sini
adalah gajah yang telah menghadapi kesengsaraan di bawah jagaan entiti lain
yang lebih mementingkan keuntungan.
kita akan dapat mendengar cerita di sebalik setiap gajah yang terdapat di sini
yang pasti membuatkan kita berasa geram dan sedih.
Di samping itu, kita juga dapat mempelajari lebih banyak info
tentang bagaimana untuk mengetahui situasi penderaan gajah berlaku.
Ingin mengajar anak-anak kita tentang kepentingan
menyayangi semua ciptaan Tuhan?
Rancanglah untuk ke Phuket Elephant Sanctuary di Phuket nanti.

Nama sebenar bagi Monkey Hill adalah Toe Sae Hill.
Diberikan nama sedemikian kerana betapa banyaknya kehadiran monyet
di bukit ini yang dikatakan mencecah 400 ekor kesemuanya.
Monyet-monyet ini walau bagaimanapun
dikatakan tidaklah seagresif yang terdapat di kawasan kuil.
Tapi, kita tetap perlu berjaga-jaga dengan mengelakkan diri
daripada membawa barangan yang berharga,
lagi bagus, jangan bawa apa-apa yang mudah dicapai.
Sewaktu mendaki bukit ini nanti, kita juga akan terlihat papan kenyataan
yang memberitahu pelawat supaya tidak memberi makan kepada monyet-monyet di sini.
Sengaja ingin diingatkan, dalam perjalanan di Monkey Hill nanti,
kita tidaklah akan bertembung terus dengan geng-geng monyet di sini,
kerana haiwan ini hanya dapat dilihat selepas hampir 2 km berjalan kaki.
Jadi, jangan give-up pula ya?

Phuket FantaSea adalah sebuah taman tema kebudayaan
yang terletak di bahagian selatan Thailand, Phuket. 
Taman tema yang berkeluasan 60 ekar ini menampilkan
3 jenis tarikan utama iaitu pertunjukan teater kebudayaan Thai,
restoran buffet dengan seni bina bergaya Ayutthaya dan Festival Village shopping street.
Phuket Trickeye Museum sepertimana 3D muzium yang terdapat di Malaysia,
merupakan sebuah muzium yang mengetengahkan teknik kreatif Trompe-l’œil
daripada Perancis untuk memanipulasi pandangan mata.
Lukisan-lukisan yang dihasilkan di Phuket Trickeye Museum
kelihatan cukup realistik yang memberikan ilusi seolah-olah 3D.
Ingin menjadi Spiderman yang mampu bergantung pada siling bangunan,
atau seorang yang kononnya ‘berani mati’ di atas jambatan yang patah?
Gunakan bakat posing kita sepuas hati di muzium ini.
Tak pasti macam mana nak berposing untuk dapatkan foto yang pro?
kita boleh melihat contoh pose yang diletakkan berdekatan lukisan.
Kalau korang nak cari flights to Phuket online promo 
Traveloka lah penyelesaiannya. 

Tuesday, September 3, 2019

Ikan Sebelah

Salam...
i heard about ikan sebelah years ago...
when i was little...
never seen one...

few years ago...
i saw and tried out...
at a near by shop...
(already fried)

and last week...
i bought some....
directly from a fisherman...
and fried them...

for me...
they taste good...
give it a try...
but cleaning them up a bit tricky...
since they have lots and lots of scales...

Monday, August 19, 2019

Home Made Tempoyak

Salam...
jump skip about our raya story...
its been eid-adha now....

since it durian seasons now....
we have some left over durians...
and as we all know...
durian cant last long if left out in the open air...

so we decide to make some Tempoyak...
never make tempoyak before...
and we are so happy that...
it turn out good....

first attempt was gulai tempoyak...
then sambal tempoyak...
lastly masak lemak tempoyak...
and it turn out to be everyone new favorite...

Monday, July 22, 2019

I Heart New York

Picta From Google
Salam...
its starts out before CNY 2019...
one of my colleague ask me...
" Cuti Ni Bawa Depa Pi Jalan Mana"

somehow i answer...
things that i dun really share with others...
"Aku Xrisau Pasal Cuti Ni, Aku Risau Pasal Raya Nanti"

Actually after my mom passed away last year...
its just the 3 of us celebrating the Raya Haji...
our house used to be surround by families and friends...
an now everyone are no where to be seen...

i asked my aunts and uncles...
all of them answered...
they are celebrating hari raya with their in laws...
which tells me...
i have to takes matter in my own hands...

reading I Heart New York by the time...
encourage me...
to bring my siblings....
away from the sadness...and misery...

Monday, July 15, 2019

I Heart Series

Salam...
after reading ALWAYS THE BRIDESMAID....
I look forward for LINDSEY KELK best seller....
that was printed/stick on the front cover of ALWAYS THE BRIDESMAID
they are the I HEARTS SERIES....

and here 5 out of 7 of them...
looking forward for another 2...
I HEART PARIS and I HEART CHRISTMAS...

since its quite pricey for me...
waiting for book fair or any discounted promotion...

"wink" "wink "

Wednesday, July 10, 2019

Lindsey Kelk

Picta From Google
Salam....
i love English novels a lot....
it all start out since i was in school...
my English teacher encourage us each to read an English book a week...

my favorite writer are Triple J
Julie Garwood, Jude Devaroux and Judith Mcnaught

But recently...
i went to Popular Book store...
and came across a book written
by Lindsey Kelk
since review from daily express stated as "hilarious"
i just grab one...

when i finished reading it....
Lindsey Kelk is my 4th favorite writer now....

Monday, July 1, 2019

After 5 Years


Salam...
its been half the year...
never had chances to update...

life had been too busy since January...
and it just ended up a bit...

after 5 years...
i just finished reading this book...
last march...
when all the chaotic...
start to happens....
in my own life...

and now...
i'm freeing myself...
from all the hassle passel...
after the long journey of 5 years...

good bye old days...
welcome back the old me....

Till we meet again....
friends and family....
one fine day...

Monday, January 7, 2019

Filofax And kikki.K Inspired

Filofax and kikki.K inspired
Salam...
i always have a planner
or notebook or some sort of book
to write down all the thing
that need to be written down...

since last year...
i really fall in love with kikki.K planner...
they are so cute physically...
and functional the way i need them to...
but the price dont really fit my budget...

and...
i also happend to like
Filofax...
but the same thing goes...

so...
for this year...
i decide to combine both idea...
to suits my need...
for 2019 planner...