Monday, September 15, 2014

Budak Praktikal

Salam...
Just wanna share...
The situation below...
Not blaming anyone...
But....

"Puan boleh saya bercakap dengan Puan Sebentar?"
"Yea, ada apa yea?" sambil terus menyuapkan makanan
(dia sedang branch)
"Saya ada sedikit dapatan kajian yang saya nk kongsikan dengan puan"
"Dapatan apa yea?Sebab saya ada meeting kejap lagi"
"Sebenarnya saya pelajar ILP, saya sedang buat praktikal untuk memantapkan skill saya dalam berkomunikasi dengan orang ramai"
"Oo mcm tu, tapi saya xboleh lamer yea"
"Puan pernah dengar tak tentang bla bla bla...buku ni ada bla bla bla....sekarang nie kita buat promosi semperna dengan konvokesyen uitm...harga bla bla bla....tapi sekarang harga bla bla bla...kita ada dua cara untuk buat bayaran...tunai ataw deposit RM 50 dan buku akan diberikan pada hari ini juga...sekali dengan itu puan akan juga mendapat CD bla bla bla...maaf bertanya puan pakai kereta apa yea."
"kerata tetttt"
"Jadinya puan nak buat bayaran dengan cara mana?"

Now...
This is the trick...
He simply asked for the payment method...
Mean a little like...
Forcing people to buy...

Playing a trick saying that he wanna share some result from a research...
To enhance his PR skill...
But the truth is..
He just a young salesman...

9 comments:

Tentang Kita said...

banyak kali kena mcm nie...suka2 hati je salesman nie masuk bangunan pej dan datang ke ofis2 tuk wat jualan

eita said...

biasa lah taktik penjual....cari makan dik..

Scdha Sein said...

You suppose to give "TALK TO MY HAND"... He He He...

Jari Manis said...

mcm2 cara dorang skrg kan, risau pulak

Cik Aini said...

Pandai betul cara depa skrg...sng cakap lps ni letak je lah kan..stakat skrg x penah lg la kena mcm ni sbb no# x kenal jarang angkat =)

adyna said...

Cara baru ni , kawan akak dia Nk je membe kenal dalam we chat, bila jumpa ajak masuk mlm, ni pun trick baru dia org

Nota kaki: akak belum pindah rumah lagi , still dok dengan mil, cuti n weekend je blk rumah sendiri .. Bagi adib abis pra di kemas dulu ;)

elly nadyra said...

macam2 taktik derang ni kan

Gee Lion said...

Haish..
Moga2 sy tak terkena cik rietta.
Kalau tak entah macam mana agaknya reaksi muka saya masa tu.
Kompem macam naga nak sembur api kat muka orang..

Bukan tak suka cara dia cari rezeki, but beragaklah, orang tengah makan kot?
Ish!

Hazmin Hamudin said...

Sudahnya rupanya nak jual barang. Intro bukan main lagi budak praktikal. Hampeh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...