Thursday, September 13, 2012

Lepaskan Kembali Aku Ke Laut

Salam....
this is not the story about the novel...
historic novel it is...
this is about....
turtle....
yeap....
baby turtle....

on Sunday....
nearly sunset....
we have this very beautiful moment...
the moment that i never forget...
we have the chance to wait for the eggs to hatch...
we also have the chance to hold the 'new born' babies...
we dig some eggs out from the sand...
and lastly....
we release them back to place they belongs...
its the wide sea....

this event is at Taman Negara Pulau Pinang...
Pantai Karachut....

This Is Where They Keep The Eggs

The New Hatch Baby Turtle

The Really Happy Faces

Releasing The Babies Back To Sea

Go Babies Turtle Go....The Wide Sea Is Waiting For Ya...

14 comments:

ellynadyra said...

comelnya baby turtle tuh....mesti lembik2 kan badan dia hehehehehe

kakcik said...

Entah berapa peratuslah yang berpeluang untuk hidup hingga dewasa, kan?

Kakzakie said...

There's info saying that turtle cannot hatch their eggs if lots of camera flash - do not know whether its true or not..

Turtle eggs kakak bought at Pasar Payang T'ganu 5pcs RM20/- expensive!!

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sy pernah melepaskan anak penyu ni ke laut thn 1999 dlu kat santuari cherating..
hahah.. kelakar sgt masa tu sbb tgh dating tetiba nampak anak2 penyu ni merangkak2 nk kuo dr jaring die tu.. panggil pegawai dorang n berpeluang lepas skali ke laut.. hehehe

the malay male said...

Kembalikan ke tempat asalnya

Aishah Jahirah said...

comelnya baby turtle ni...moga diaorg survive....

kay_are said...

ingat kat rantau abang je orang wat camtu.. penang pun ade? best2.. memang comel tengok penyu2 tu berenang ke laut balik kan? =)

Cik Muda said...

alaaa......bestnye dapat pengalaman cam ni...

adyna said...

lepaskan ia.. semoga kembali dgn selamat.. makin pupus dh turtle ni

Irfa said...

antara spesis yg kian pupus
pun x penah tgk penyu depan mata

eita said...

comel nyer tapi mesti geli nak pegang...

Rai Ourkizuna said...

go go go! comel..anak2 akak mesti happy kalau dapat pegang ni..

Yousof said...

Ok baru tau lokasi bawah tu, dekat tempat penyu² comel ni la kak kan?

eva said...

alaaaa comellllll... untung dpt pegang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...